Planinsko društvo K2


Tečaj varne hoje v zimskih razmerah


Vse več pohodnikov rado obiskuje visokogorje tudi pozimi. Lepote narave vabijo, oprema je na voljo skoraj v vsaki trgovini s športno opremo. Pa vemo kako uporabljati opremo in kdaj je varno obiskati visokogorje v zimskih razmerah?
PD K2 smo ravno zato organizirali tečaj varne hoje v zimskih razmerah. Udeleženci tečaja so se naučili prepoznati od nevarnosti v gorah, do različnih metod določanja stopnje plazovitosti snežne površine, gibanja v gorah s pravilno uporabo cepinov in derez ter ob padcu ali zdrsu po sneženem pobočju, pravilnega zaustavljanja.
Ker nesreča nikoli ne počiva, je nujno za vsakega pohodnika , da pozna osnove reševanja izpod plazov ipd. Saj smo v gorah prvi , ki lahko pomagamo. Zato smo udeležence naučili osnov iskanja zasutega v plazu, zasutega pravilno izkopati, preizkusili pa tudi sondiranje s sondo.
Vreme in razmere so nam dopušÄale, da smo se preizkusili s pridobljenim znanjem v vzponu na Tursko goro, kjer smo uživali v prečudovitih razgledih, ki nam jih je ponudil lep sončen dan. Vsi, ki ste tokratno priložnost zamudili, spremljajte aktivnosti na naši spletni strani http://www.pd-k2.si/. Na zimski tečaj bo seveda potrebno počakati do naslednje sezone. Medtem pa pripravljamo zanimive dogodke, še posebej za otroke, družine in mladino.
 


Galerija:


Dodano: 06. marec 2015 , dodal: Lilijana Å tor Krebs